Η 28η Οκτωβρίου, λόγω της επίσημης αργίας της, είναι πάντα μια θαυμάσια αφορμή να μαζευτούμε γύρω από ένα καλοστρωμένο τραπέζι — οικογένεια και φίλοι — να τσουγκρίσουμε τα ποτήρια μας και να περάσουμε ξεχωριστές στιγμές μαζί.

Ολοκλήρωση αυτής της γιορτινής αίσθησης αποτελεί συνήθως ένα απολαυστικό επιδόρπιο. Και ποιο καλύτερο φινάλε από ένα σπιτικό γλυκό, το οποίο όχι μόνο θα ικανοποιήσει γευστικά, αλλά θα έχει και συμβολικό χαρακτήρα.

Μπορούμε να τη δούμε ως έναν μικρό φόρο τιμής στην ημέρα, συνδυάζοντας τη γεύση με τα χρώματα της πατρίδας μας — λευκό και μπλε — σε ένα γλυκό του Άκη Πετρετζίκη που θα κλέψει τις εντυπώσεις.

Για τη βάση

300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για το πασπάλισμα
100 γρ. ζάχαρη άχνη
1 πρέζα αλάτι
180 γρ. βούτυρο, παγωμένο + έξτρα για το άλειμμα
1 αυγό, μεσαίο
1 κ.σ. νερό, παγωμένο
1 κρόκο, αραιωμένο σε 1 κ.σ. νερό

Για τη γέμιση

500 γρ. τυρί κρέμα, παγωμένο
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
75 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, παγωμένη

Για τη σύνθεση

200 γρ. σαντιγί
200 γρ. μύρτιλα (blueberries)

Διαβάστε ολόκληρη τη συνταγή στο akispetretzikis.com