Έρευνα: Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο καρκίνων στο πεπτικό σύστημα
Υγεία & Ευεξία

Έρευνα: Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο καρκίνων στο πεπτικό σύστημα

Έρευνα: Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο καρκίνων στο πεπτικό σύστημα

Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία;

Σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης αρκετών ειδών καρκίνου του πεπτικού συστήματος από 22% έως 38% φαίνεται πως επιφέρει η συστηματική χρήση ασπιρίνης σύμφωνα με νέα ιταλική έρευνα.

Η συγκεκριμένη μελέτη διεξάχθηκε από το Ινστιτούτο Μάριο Νέγκρι στο Μιλάνο με επικεφαλής τη δόκτωρα Κριστίνα Μποσέτι της Μονάδας Επιδημιολογίας Καρκίνου του Τμήματος Ογκολογίας και εξετάστηκαν 45 έρευνες που αφορούσαν 156.000 ανθρώπους, καθιστώντας τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Annals of Oncology της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας, διαπιστώθηκε πως η λήψη τουλάχιστον μίας ή δύο ασπιρινών την εβδομάδα σχετίζεται με μείωση του κινδύνου για καρκίνο του παγκρέατος κατά 22%, του εντέρου κατά 27%, του οισοφάγου κατά 33%, του στομάχου κατά 36%, ενώ του ήπατος ή της χολής κατά 38%.

Παρ΄όλα αυτά δεν βρέθηκε μείωση του κινδύνου στην περίπτωση των καρκίνων στο κεφάλι και του λαιμού.

Επιπλέον, ο κίνδυνος έδειξε να μειώνεται με αυξημένη δόση ασπιρίνης.

Μία δόση 75 έως 100 μιλιγκράμ την ημέρα σχετιζόταν με μείωση 10% του κινδύνου του εντέρου, μία δόση 325 μιλιγκράμ την ημέρα με μείωση κινδύνου κατά 35%, ενώ μία καθημερινή δόση 500 μιλιγκράμ σχετιζόταν με μειωμένο κατά 50% κίνδυνο.

Όμως, όπως είπε η κ. Μποσέτι, “η επιλογή της δόσης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον πιθανό κίνδυνο αιμορραγίας του στομάχου, που αυξάνει ανάλογα με τη δοσολογία της ασπιρίνης”.

Από την άλλη πλευρά συμπλήρωσε ότι “σε σχέση με όσους δεν έπαιρναν καθόλου ασπιρίνη, ο κίνδυνος καρκίνου του εντέρου ήταν μειωμένος κατά 4% μετά από έναν χρόνο τακτικής λήψης ασπιρίνης, κατά 19% μετά από πέντε χρόνια και κατά 29% μετά από δέκα χρόνια”.

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μιλάνου Κάρλο Λα Βέκια δήλωσε ότι “φέτος προβλέπονται περίπου 175.000 θάνατοι από καρκίνο του εντέρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από τους οποίους οι 100.000 σε άτομα ηλικίας 50 έως 74 ετών. Αν υποθέσουμε ότι η τακτική χρήση ασπιρίνης αυξηθεί από το 25% στο 50% αυτής της ηλικιακής ομάδας, αυτό θα σημαίνει πως θα μπορούσαν να αποφευχθούν 5.000 έως 7.000 θάνατοι από καρκίνο του εντέρου και 12.000 έως 18.000 νέα περιστατικά, εφόσον μελλοντικές μελέτες επιβεβαιώσουν ότι όντως η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου. Η αντίστοιχη μείωση θα ήταν περίπου 3.000 θάνατοι από καρκίνο του οισοφάγου, του στομάχου και του παγκρέατος και 2.000 από καρκίνο του ήπατος”.

Ειδικότερα, για τον φονικό καρκίνο του παγκρέατος, ο κ. Λα Βέκια υπογράμμισε ότι “ο κίνδυνος ήταν μειωμένος κατά 25% για όσους έπαιρναν ασπιρίνη τακτικά επί πέντε χρόνια, σε σχέση με όσους δεν έπαιρναν καθόλου” αλλά δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η λήψη της ασπιρίνης για πρόληψη του καρκίνου του εντέρου ή άλλων καρκίνων θα πρέπει να γίνεται απαρέγκλιτα μόνο μετά από συνεννόηση με γιατρό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ