Έρευνα: Η μαριχουάνα βλάπτει σοβαρά την καρδιά
Υγεία & Ευεξία

Έρευνα: Η μαριχουάνα βλάπτει σοβαρά την καρδιά

Έρευνα: Η μαριχουάνα βλάπτει σοβαρά την καρδιά

Σχετίζεται με πλήθος καρδιακών παθήσεων

Δεν είναι λίγοι αυτοί που προμηθεύονται παράνομα μαριχουάνα χρησιμοποιώντας την ως μέσο χαλάρωσης στην εποχή μας, ωστόσο, στοιχεία που φέρνει στο φως νέα έρευνα από το Αμερικανική Ένωση Καρδιάς δείχνουν ότι μάλλον πρέπει να αναθεωρήσουν.

“Συνιστούμε στους πολίτες να μην καπνίζουν ή να ατμίζουν καμία ουσία που να περιέχει κανναβοειδή λόγω πιθανής βλάβης στην καρδιά, τους πνεύμονες και τις αρτηρίες”, ανέφερε η δόκτωρ Rose Marie Robertson, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του ινστιτούτου.

Στη νέα αυτή μελέτη, που δημοσιεύθηκε σήμερα στο περιοδικό Circulation, εξετάζεται η επίδραση που έχει η κάνναβη στην καρδιά και αναφέρεται ότι μπορεί να υπάρξουν πιθανές αντιδράσεις όταν αυτή λαμβάνεται με συνταγογραφημένα φάρμακα ή να προκληθούν καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως εμφράγματα ή εγκεφαλικά.

“Αν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν κανναβοειδή μόνο για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες μέσα από προκαθορισμένες δόσεις τότε υπάρχει υπάρχει πιθανότητα να μειωθεί η πιθανότητα επιπλοκών. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούν νόμιμες μορφής κάνναβης γιατί δεν υπάρχει έλεγχος στις ουσίες που διακινούνται στους δρόμους” τονίζει ο Robert Page, καθηγητής κλινικής Φαρμακολογίας στο πανεπιστήμιο Skagss στο Κολοράντο.

Επιπλοκές στην καρδιά

Μερικές μόνο από τις ανωμαλίες που παρατηρήθηκαν ήταν καρδιακές αρρυθμίες, όπως ταχυκαρδία και κολπική μαρμαρυγή, μέσα σε μόλις μία ώρα από τη χρήση κάνναβης που περιείχε την ψυχοτρόπο ουσία THC, που προκαλεί τη γνωστή “θολούρα”.

“Το κάπνισμα κάνναβης περιέχει παραπλήσιες ουσίες όπως ο καπνός και μελέτες δείχνουν ότι ο καπνός ανεβάζει τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα των χρηστών ανεξάρτητα αν περιέχει την ουσία THC ή όχι”, εξηγεί ο Page. Πόνος στο στήθος, διακυμάνσεις στον καρδιακό παλμό και άλλες σοβαρές καρδιακές παθήσεις συνδέονται τόσο με τον κλασικό καπνό όσο και με το κάπνισμα κάνναβης σύμφωνα με την επιστημονική δημοσίευση.

Πηγή: CNN