Κορονοϊός: Το κάπνισμα μαριχουάνας αυξάνει τον κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές
Υγεία & Ευεξία

Κορονοϊός: Το κάπνισμα μαριχουάνας αυξάνει τον κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές

Κορονοϊός: Το κάπνισμα μαριχουάνας αυξάνει τον κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές

"Κραυγή αγωνίας" από τους γιατρούς

Το κάπνισμα μαριχουάνας, ακόμη και αν γίνεται περιστασιακά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να υποστούν οι χρήστες σοβαρές επιπλοκές από κορονοϊό, καθώς προκαλεί φλεγμονή στους πνεύμονες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να επιβραδύνει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμήσει το ιό, ενώ οι γιατροί προειδοποιούν ότι τα συμπτώματα από το κάπνισμα μαριχουάνας μπορούν να μιμηθούν αυτά του ιού, όπως τον ξηρό βήχα.

Αναλυτικότερα, υποστηρίζουν ότι η χρήση κάνναβης οδηγεί σε φλεγμονή στους πνεύμονες, η οποία επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμήσει τον ιό, ωστόσο δεν αναφέρουν παρενέργειες από το κάπνισμα του καπνού.

“Αυτό που συμβαίνει στους αεραγωγούς σας όταν καπνίζετε κάνναβη είναι ότι προκαλεί φλεγμονή, παρόμοια με τη βρογχίτιδα”, τόνισε ο πνευμονολόγος Δρ Albert Rizzo, επικεφαλής ιατρικός υπεύθυνος για τον αμερικανικό πνεύμονα Association σε δήλωσή του στο CNN.

Επιπλέον, η χρήση κάνναβης μπορεί να δυσκολέψει τη διάγνωση των συμπτωμάτων του Covid-19, διότι όπως ήδη αναφέρθηκε ένα από τα συμπτώματα είναι ο ξηρός βήχας.

«Ο Covid-19 είναι μια πνευμονική ασθένεια», δήλωσε στο CNN ο Δρ Mitchell Glass, πνευμονολόγος και εκπρόσωπος της American Lung Association.

Την ίδια στιγμή, το καθημερινό κάπνισμα μαριχουάνας έχει αποδειχθεί ότι βλάπτει τους πνεύμονες και προκαλεί ό,τι και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Άλλωστε, είναι γνωστό ότι όσοι έχουν χρόνιες πνευμονικές παθήσεις, όπως η ΧΑΠ ανήκουν στα άτομα υψηλού κινδύνου.

Το 2018, 43 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω δήλωσαν ότι είχαν κάνει χρήση τον τελευταίο χρόνο, όπως αποκάλυψε σχετική έρευνα.

Τέλος, σημειώνεται ότι η μαριχουάνα είναι νόμιμη σε 11 πολιτείες και στην Ουάσινγκτον και άλλες 33 πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει την ιατρική της χρήση.