Οι άνθρωποι θυμούνται καλύτερα τα ονόματα παρά τα πρόσωπα
Υγεία & Ευεξία

Οι άνθρωποι θυμούνται καλύτερα τα ονόματα παρά τα πρόσωπα

Οι άνθρωποι θυμούνται καλύτερα τα ονόματα παρά τα πρόσωπα

Πόσες φορές σας έχει τύχει να συναντάτε ανθρώπους που να μη θυμάστε τα ονόματα,  αλλά να σας είναι οικεία τα πρόσωπά τους; Επειδή συμβαίνει συχνά να συναντάμε κάποιον παλιό γνώριμο, αλλά νιώθουμε τρομερά αμήχανα που δεν θυμόμαστε το όνομά του, έχει επικρατήσει η εντύπωση ότι είμαστε πολύ κακοί στο να συγκρατούμε ονόματα. Μια νέα βρετανική έρευνα, όμως, έρχεται να ανατρέψει αυτήν την αντίληψη.

Όταν η μνήμη είναι κακή, δεν συγκρατούμε ούτε το πρόσωπο

Αυτό είναι εν ολίγοις το συμπέρασμα της έρευνας που έκαναν επιστήμονες με επικεφαλής τον Δρ. Μάικ Μπάρτον στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Υόρκης, δημοσιεύοντας τα ευρήματά της στο περιοδικό πειραματικής ψυχολογίας “Quarterly Journal of Experimental Psychology”.  Οι επιστήμονες πειραματίστηκαν με μια ομάδα εθελοντών, οι οποίοι κλήθηκαν αρχικά να απομνημονεύσουν μια σειρά από άγνωστα πρόσωπα και ονόματα και στη συνέχεια εξετάσθηκαν με μια σειρά από τεστ πάνω στο τι θυμούνταν από όλα αυτά.

Παρά την εντύπωση ότι θυμόμαστε καλύτερα τα πρόσωπα, συγκρατούμε καλύτερα τα ονόματα

Παρά την εντύπωση ότι θυμόμαστε καλύτερα τα πρόσωπα, συγκρατούμε καλύτερα τα ονόματα

Διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες αναγνώριζαν και θυμούνταν συστηματικά καλύτερα τα ονόματα (σε ποσοστό 83 έως 85% ανάλογα με το πείραμα) σε σχέση με τα πρόσωπα (σε ποσοστό 64% έως 73%). Η απόκλιση ήταν πολύ μικρότερη, όταν τα ονόματα και τα πρόσωπα αφορούσαν διάσημες προσωπικότητες και όχι αγνώστους.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι μολονότι πολλοί άνθρωποι είναι τρομερά κακοί στο να θυμούνται ονόματα, είναι συνήθως ακόμη πιο κακοί στο να θυμούνται πρόσωπα. Αυτό θα εκπλήξει πολλούς ανθρώπους, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τη διαισθητική κατανόησή τους», δήλωσε ο ερευνητής Ρομπ Τζένκινς του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης.

Επίσης, επιβεβαιώθηκε ότι οι άνθρωποι συνήθως συνειδητοποιούν πως έχουν ξεχάσει ένα όνομα, αφότου προηγουμένως έχουν αναγνωρίσει το πρόσωπο αυτού του ανθρώπου. «Το να αναγνωρίζουμε το πρόσωπο κάποιου, αλλά να μη θυμόμαστε το όνομά του, είναι ένα καθημερινό φαινόμενο», διαβεβαίωσε ο Βρετανός ψυχολόγος.