Κοιμηθείτε γυμνοί, κάνει καλό! 6 λόγοι για να πετάξετε τις πυτζάμες σας
Υγεία & Ευεξία

Κοιμηθείτε γυμνοί, κάνει καλό! 6 λόγοι για να πετάξετε τις πυτζάμες σας

Κοιμηθείτε γυμνοί, κάνει καλό! 6 λόγοι για να πετάξετε τις πυτζάμες σας

Υπάρχουν τελικά πλεονεκτήματα στο να μη φοράμε τίποτα τη νύχτα;

Πόσες φορές έχετε ενδώσει στο να κοιμηθείτε γυμνοί ειδικά τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες; Και πόσες φορές την τελευταία στιγμή δεν το κάνατε γιατί πιστέψατε ότι δεν κάνει καλό;

Υπάρχουν τελικά πλεονεκτήματα στο να μη φοράμε τίποτα τη νύχτα; Η απάντηση είναι “ναι, υπάρχουν”. Υπάρχει όμως και ένα μειονέκτημα όπως θα δείτε παρακάτω.

Πού ωφελεί το να κοιμάστε… au naturel;

Βελτιώνεται ο ύπνος

Όταν ζεσταινόμαστε δεν κοιμόμαστε καλά. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ βρήκαν ότι η άνοδος της θερμοκρασίας του δέρματος μόλις κατά 0,4 βαθμούς Κελσίου συνδεόταν με επιδεινούμενη αϋπνία και υπνοβασία.

Στον ύπνο πρέπει να είμαστε δροσεροί και το να κοιμάστε γυμνοί βοηθάει. Οι ειδικοί πάντως συστήνουν να έχετε πάντα δίπλα σας ένα σεντονάκι για να μην κρυώσετε το καλοκαίρι ή μια έξτρα κουβέρτα το χειμώνα. Επιπλέον συστήνουν να επιλέγετε κλινοσκεπάσματα και σεντόνια από υλικά που “αναπνέουν”.

Επιταχύνεται ο μεταβολισμός

Το να κοιμάστε γυμνοί κατεβάζει τη θερμοκρασία σας και σας βοηθά να χάνετε βάρος ειδικά τον χειμώνα που οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές, καθώς το σώμα καταναλώνει περισσότερη ενέργεια για να ζεσταθείτε.

Βελτιώνει την εικόνα που έχετε για το σώμα σας

“Το πρώτο βήμα για να νιώσετε άνετα με το σώμα σας είναι να κοιμηθείτε γυμνοί” δηλώνει η Dr. Alyse Kelly-Jones.

Έρευνες επιβεβαιώνουν ότι όσο περισσότερο μένουμε γυμνοί τόσο περισσότερο δίνουμε ώθηση στην αυτοεκτίμησή μας, και ο ύπνος είναι ωφέλιμος χρόνος… γύμνιας!

Βελτιώνει τη σχέση σας

Μια έρευνα σε πάνω από 1000 ενήλικες έδειξε ότι το 57% όσων κοιμούνταν γυμνοί ένιωθαν πιο ευτυχισμένοι στη σχέση τους σε σχέση με όσους φορούσαν πυτζάμες.

“Αν και οι δύο κοιμάστε γυμνοί η επαφή του δέρματος με το σώμα του άλλου απελευθερώνει την ορμόνη ωκυτοκίνη”, τη λεγόμενη “ορμόνη της αγάπης”, δηλώνει η ψυχοθεραπεύτρια Fran Walfish

Η ορμόνη αυτή έχει συνδεθεί με χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, στρες και υπέρτασης.

Διατηρεί την καλή ποιότητα του σπέρματος

Σε μία μελέτη του 2015 οι ερευνητές κατέγραψαν τη σχέση της επιλογής εσώρουχου και ποιότητας σπέρματος.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι οι άνδρες που φορούσαν μποξεράκια ή κοιμούνταν γυμνοί είχαν καλύτερη ποιότητα σπέρματος και υψηλότερη γονιμότητα από όσους φορούσαν στενά εσώρουχα.

Όλα έχουν να κάνουν με τη θερμοκρασία καθώς όσο πιο θερμοί είναι οι όρχεις τόσο περισσότερο επηρεάζεται το σπέρμα. Έτσι όταν οι άνδρες κοιμούνται με σλιπ οι όρχεις πιέζονται προς το σώμα και ανεβάζουν θερμοκρασία.

Προστατεύει τον κόλπο

Το ποσοστό των γυναικών που αντιμετωπίζουν μολύνσεις στον κόλπο είναι αρκετά μεγάλο. Μάλιστα κατά καιρούς οι επιστήμονες έχουν επισημάνει πόσο κακό κάνουν στον κόλπο τα εσώρουχα από συνθετικά υλικά ή τα στενά εσώρουχα.

Η υγρασία ευνοεί τις λοιμώξεις. Αν στον ύπνο φοράτε υφάσματα που εγκλωβίζουν την υγρασία γίνεστε πιο επιρρεπείς σε αυτές υποστηρίζουν οι γυναικολόγοι που συνιστούν να κοιμάστε με αεράτες πυτζάμες ή καθόλου!

Και ένα… μειονέκτημα

Το να κοιμάστε γυμνοί όπως διαβάσατε κάνει καλό για πολλούς λόγους.

Το μόνο μειονέκτημα είναι η περίπτωση του να ξυπνάτε συχνά μέσα στη νύχτα γιατί κρυώνετε.

Είναι δηλαδή όλα θέμα θερμοκρασίας καθώς οι ερευνητές βρήκαν ότι άντρες και γυναίκες που κοιμούνταν σε χαμηλές θερμοκρασίες έκαναν περισσότερη ώρα να κοιμηθούν.

Και αυτό λύνεται εφόσον βρείτε τι χρειάζεται να σας σκεπάζει ώστε ναι μεν να είστε γυμνοί αλλά ούτε να κρυώνετε ούτε να ζεσταίνεστε και να απολαύσετε έναν υγιεινό ύπνο!