Κορονοαϋπνία: Η πανδημία «χτυπά» και τον ύπνο μας
Υγεία & Ευεξία

Κορονοαϋπνία: Η πανδημία «χτυπά» και τον ύπνο μας

Κορονοαϋπνία: Η πανδημία «χτυπά» και τον ύπνο μας

Αυξάνονται ραγδαία οι συνταγές για υπνωτικά φάρμακα

Η πανδημία έχει πέσει σαν εφιάλτης σε ολόκληρο τον πλανήτη προκαλώντας αρνητικές αλλαγές στην πλειονότητα της καθημερινότητάς μας.

Μάλιστα, νέες έρευνες δείχνουν ότι εκτός από όλα τα άλλα έχει εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο και στον ύπνο μας, με επιστήμονες σε ΗΠΑ και Καναδά να εισάγουν τον νέο όρο “κορονοαϋπνία”. κορονοϊός

Πολλοί έχουν χάσει τον ύπνο τους και σύμφωνα με τους ειδικούς είναι κάτι απόλυτα δικαιολογημένο.

Ο κορονοϊός έχει οξύνει το στρες και έχει διαταράξει την καθημερινότητά μας. Έχει επίσης προκαλέσει μεγάλη ανεργία και έχει αναστατώσει το πρόγραμμά μας. Και πολλοί, αντί να κοιμούνται στο κρεβάτι τους, το έχουν μετατρέψει σε αυτοσχέδιο γραφείο. Χώρια που το μέλλον (συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού) φαντάζει αβέβαιο.

Όπως εξηγεί στην εφημερίδα The Washington Post ο Dr. Alon Avidan, καθηγητής Νευρολογίας και διευθυντής του Κέντρου Διαταραχών Ύπνου του UCLA, η αϋπνία που προκαλεί ο κορονοϊός δεν αφορά μόνο νέους πάσχοντες. Δημιουργεί προβλήματα και σε ανθρώπους που ήδη έπασχαν από αυτήν, αλλά πλέον δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο να κοιμηθούν λόγω άγχους. Επιπλέον, ασθενείς που είχαν εφιάλτες πλέον βλέπουν περισσότερους, με συνέπεια να ξαγρυπνούν τις νύχτες. “Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με επιδημία προβλημάτων ύπνου”, τονίζει.

“Η αϋπνία δεν είναι καλοήθες πρόβλημα. Ο αντίκτυπός της στην ποιότητα ζωής είναι τεράστιος», προειδοποιεί ο Dr. Charles M. Morin, καθηγητής Ψυχολογίας και διευθυντής στο Κέντρο Έρευνας Ύπνου του Πανεπιστήμιου Λαβάλ, στο Κεμπέκ. “Πρέπει να γίνουν ενημερωτικές εκστρατείες για την κρίση ύπνου την εποχή του κορονοϊού. Ακούμε πολλά για τη σημασία της άσκησης και της υγιεινής διατροφής, αλλά ο καλός ύπνος είναι ο τρίτος πυλώνας της υγείας”.

Στις ΗΠΑ οι συνταγές για υπνωτικά φάρμακα αυξήθηκαν κατά 15% από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου. Στο Κέντρο Διαταραχών Ύπνου του UCLA, ο αριθμός των ασθενών που ζήτησαν βοήθεια για την αϋπνία τους έχει αυξηθεί κατά 20-30% τους τελευταίους μήνες. Μάλιστα πολλοί από τους ασθενείς είναι παιδιά, καθώς αυξάνονται και σε αυτά τα κρούσματα της αϋπνίας.

Επιπλέον, διαδικτυακές έρευνες σε Κίνα, Γαλλία και Ιταλία έδειξαν ότι το 20% των ερωτηθέντων κατά μέσον όρο έχουν αϋπνία ή φτωχής ποιότητας ύπνο. Το πρόβλημα ήταν ιδιαιτέρως έντονο την περίοδο των περιορισμών στην κυκλοφορία. Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στην Ιταλία, το lockdown είχε κάνει τον κόσμο να χάσει τις μέρες, τις εβδομάδες ή και τον ίδιο τον χρόνο ακόμα.

Ωστόσο ο κορονοϊός δεν προκαλεί μόνο κλασική αϋπνία. Οι ειδικοί στον ύπνο βλέπουν ανθρώπους που έχουν κάνει τη μέρα, νύχτα. Με άλλα λόγια, κοιμούνται ολοένα πιο αργά το βράδυ και ξυπνούν ολοένα πιο αργά το πρωί.

Αυτό, όμως, διαταράσσει σημαντικά το “βιολογικό ρολόι”, τους κιρκάδιους ρυθμούς οι οποίοι ελέγχουν τους κύκλους του ύπνου και τη λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού. Η διαταραχή αυτή οφείλεται στο ότι ο οργανισμός δεν εκτίθεται στο φυσικό φωτισμό του ήλιου νωρίς το πρωί. Επιδεινώνεται, δε, από την υπερβολική έκθεση στον τεχνητό φωτισμό τη νύχτα. Ειδικά ο φωτισμός από τις κάθε είδους οθόνες ήταν πηγή διαταραχών ύπνου και πριν εμφανιστεί ο νέος κορονοϊός.

Οι κιρκάδιοι ρυθμοί επηρεάζονται επίσης από την καθημερινή ρουτίνα μας, την οποία πολλοί υποχρεωτικά έχουν πλέον αλλάξει. Όσο για τις κοινωνικές επαφές, αυτές κι αν έχουν μειωθεί – και η απουσία τους επίσης ταράζει το βιολογικό μας ρολόι.

Ο κορονοϊός έχει επίσης προκαλέσει αύξηση στους ασθενείς που αναφέρουν εφιάλτες, νυκτερινούς τρόμους και υπνοβασία. Πολλοί άλλοι, εξ άλλου, βλέπουν λόγω πολύ ζωντανά και τρομακτικά όνειρα, εξαιτίας του άγχους τους.

Να σημειωθεί ότι και πριν από την εμφάνιση της πανδημίας η αϋπνία αποτελούσε σημαντικό πρόβλημα σε όλο τον κόσμο, καθώς σχεδόν 10-15% των ανθρώπων παγκοσμίως βιώνουν προβλήματα στον ύπνο τους.

Πηγή: iatropedia