Ύπνος: 5 καλοί λόγοι για να κοιμόμαστε πολύ και καλά
Υγεία & Ευεξία

Ύπνος: 5 καλοί λόγοι για να κοιμόμαστε πολύ και καλά

Ύπνος: 5 καλοί λόγοι για να κοιμόμαστε πολύ και καλά

Η στέρηση ύπνου κάνει τα γλυκά, τα σνακ και άλλα όχι τόσο υγιεινά φαγητά να φαίνονται ακόμη πιο δελεαστικά από ό,τι συνήθως. Αυτό υποστηρίζει μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα, που δείχνει ότι ακόμη και μια νύχτα αϋπνίας είναι αρκετή για να αυξήσει την επιθυμία για τέτοιες τροφές, καθώς ο εγκέφαλος νιώθει προκαταβολικά ακόμη μεγαλύτερη ηδονή.

Είναι ακόμη μία έρευνα που έρχεται να τονίσει τη σημασία του ύπνου, όχι μόνο για την ξεκούρασή μας αλλά και για άλλες πιο πολύπλοκες και σημαντικές διεργασίες του οργανισμού.

Στην έλλειψη ύπνου οφείλονται πολλές βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες “παρενέργειες” που πολλές φορές δεν αντιλαμβανόμαστε όμως είναι σοβαρές.

Μπορείτε να τις δείτε συνοπτικά στο παρακάτω γράφημα:

Γιατί πρέπει να κοιμόμαστε καλά;

Γιατί πρέπει να κοιμόμαστε

Για να μην παίρνουμε βάρος

Ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογικής ψυχολογίας Γιαν Πέτερς του Πανεπιστημίου της Κολωνίας δημοσίευσαν μια ενδιαφέρουσα μελέτη στο περιοδικό “Journal of Neuroscience”.

Πειραματίστηκαν με 32 υγιείς εθελοντές κανονικού βάρους, ηλικίας 19 έως 33 ετών. Οι εθελοντές απόλαυσαν το ίδιο βραδινό, ενώ στη συνέχεια κάποιοι έμειναν άυπνοι για μια νύχτα, ενώ οι υπόλοιποι κοιμήθηκαν κανονικά.

Το πρωί, αφού έδωσαν δείγμα αίματος και ο εγκέφαλός τους μελετήθηκε με λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), κλήθηκαν να διαλέξουν πρωινό και διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν περάσει μια άυπνη νύχτα, ήσαν πιο πρόθυμοι να φάνε περισσότερο και πιο ανθυγιεινά. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός πως η όρεξή τους ήταν ίδια με εκείνων που είχαν κοιμηθεί κανονικά το προηγούμενο βράδυ.

Μετά τη νύχτα χαμένου ύπνου, οι εξετάσεις του εγκεφάλου έδειξαν αυξημένη δραστηριότητα στο κύκλωμα μεταξύ αμυγδαλής και υποθαλάμου που ρυθμίζει την πρόσληψη τροφής. Αυτό, κατά τους ερευνητές, δείχνει ότι η στέρηση ύπνου, ακόμη κι αν δεν ανοίγει την όρεξη, καθιστά πιο επιθυμητό το φαγητό.

Η μελέτη αυτή έρχεται να δείξει ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην πρόσληψη βάρους. Όταν είμαστε συστηματικά άυπνοι η ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε αυξάνεται.

Για να έχουμε καλύτερη σεξουαλική ζωή

Σύμφωνα με γκάλοπ του αμερικανικού Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου, το 26% των ερωτώμενων απάντησε ότι η σεξουαλική τους ζωή είχε προβλήματα επειδή ήταν πολύ κουρασμένοι. Μάλιστα στους άνδρες υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η έλλειψη ύπνου συνδέεται με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης και προβλήματα γονιμότητας.

Για να έχουμε καλύτερη διάθεση και λιγότερο άγχος

Θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει ότι όταν είστε άυπνοι είστε πιο υποτονικοί, ευερέθιστοι και αγχώδεις. Η Jodi A. Mindell, PhD, καθηγήτρια ψυχολογίας στο  St. Joseph’s University στη Φιλαδέλφεια και συγγραφέας βιβλίων για τον ύπνο, επισημαίνει ότι η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την ρύθμιση των συναισθημάτων μας. Έτσι πολλές φορές παρουσιάζουμε απότομες εναλλαγές διάθεσης όταν είμαστε άυπνοι. Η μακροχρόνια αϋπνία έχει συνδεθεί μάλιστα με την κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές.

Για να έχουμε πιο δυνατό ανοσοποιητικό

Το πρώτο πράγμα που σας συστήνει ο γιατρός όταν αρρωσταίνετε είναι ύπνος και καλό φαγητό. Δεν είναι τυχαίο. Οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερες από 7 ώρες τη μέρα έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν από κρυολόγημα, από εκείνους που συμπληρώνουν οκτάωρο.

Για να μην κινδυνεύουμε από τραυματισμούς

Δεν είναι επίσης καθόλου τυχαίο ότι πολλά τροχαία ατυχήματα κατά τη διερεύνησή τους έχουν αποδοθεί στην έλλειψη ύπνου του οδηγού. Το Institute of Medicine στην Αμερική υπολογίζει ότι ένα στα πέντε αυτοκινητιστικά ατυχήματα στις ΗΠΑ οφείλονται σε οδηγούς που τους πήρε ο ύπνος.

Και δεν είναι μόνο τα ατυχήματα στο δρόμο. Η Δρ. Μindell επισημαίνει ότι όταν είμαστε κουρασμένοι είναι πιο εύκολο να παραπατήσουμε, να πέσουμε από σκάλα, να κοπούμε στην κουζίνα, ατυχήματα που μπορεί να έχουν από ήπιες μέχρι σοβαρές συνέπειες για την υγεία μας.

Με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες: Unsplash