Ένας χρόνος από τα Τέμπη: Μηδέν δικαιοσύνη, συγκλονίζουν οι συγγενείς – «Πετάχτηκε η τέφρα 30 θυμάτων»
Τηλεόραση

Ένας χρόνος από τα Τέμπη: Μηδέν δικαιοσύνη, συγκλονίζουν οι συγγενείς – «Πετάχτηκε η τέφρα 30 θυμάτων»

Ένας χρόνος από τα Τέμπη: Μηδέν δικαιοσύνη, συγκλονίζουν οι συγγενείς – «Πετάχτηκε η τέφρα 30 θυμάτων»

«Έγινε ανελέητος πόλεμος στους συγγενείς, μας ζητούσαν να μην μιλάμε» δηλώνουν

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, και οι γονείς και συγγενείς των θυμάτων εξακολουθούν όχι μόνο να περιμένουν απαντήσεις για τα αίτια που οδήγησαν στην σιδηροδρομική τραγωδία και δικαίωση για τη μνήμη των ανθρώπων τους αλλά πλέον καταγγέλλουν με κάθε τρόπο πρακτικές συγκάλυψης.

Ήταν 28 Φεβρουαρίου όταν η Ελλάδα βίωσε μία από τις πιο μαύρες σελίδες της με 57 ανθρώπους σχεδόν να εξαϋλώνονται από τη σύγκρουση ενός Ιntercity με εμπορική αμαξοστοιχία που βρέθηκαν να κινούνται με ιλιγγιώδη ταχύτητα στην ίδια γραμμή από αντίθετες κατευθύνσεις.

Ένα χρόνο μετά, οι συγγενείς των θυμάτων συγκλονίζουν. Όταν τα φώτα της δραματικής δημοσιότητας έσβησαν, δεκάδες οικογένειες είχαν να αντιμετωπίσουν μια φρικτή πραγματικότητα. Τι έκαναν όλοι αυτοί οι άνθρωποι στο δραματικό «μετά»; Συσπειρώθηκαν και ζήτησαν ευθύνες από την ανύπαρκτη πολιτεία. Αυτό που αντιμετώπισαν στην πορεία προς τη δικαίωση το καταθέτουν καθημερινά τις τελευταίες μέρες στις μαρτυρίες που δίνουν στις συνεντεύξεις τους στα κανάλια και όχι μόνο.

«Τιμωρήστε και τους συνεργάτες σας» ζητούν από τον πρωθυπουργό

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι συγγενείς μόλις πριν από λίγα 24ωρα, οι αλήθειες που ακούστηκαν για τα Τέμπη είναι πικρές και εξοργιστικές.

Ο Ηλίας Παπαγγελής, που έχασε την κόρη του, είπε: «Μια ομάδα φονιάδων διεφθαρμένων πολιτικών, επιχειρηματιών, διοικητών Οργανισμών και υπαλλήλων, εκμεταλλευόμενοι μια σκόπιμα και διαχρονικά απογυμνωμένη Δικαιοσύνη, χωρίς επιστημονικό προσωπικό, χωρίς υλικοτεχνικές υποδομές και με τους κακοποιούς να γνωρίζουν τις αδυναμίες της, σκότωσαν το παιδί μου, την Αναστασία μου, μόλις 18 χρονών».

Αναφερόμενος στον κ. Μητσοτάκη σημείωσε πως «ζούμε έναν παραλογισμό. Ο πρωθυπουργός της χώρας τώρα σιωπά. Πριν το δυστύχημα, έλεγε πως όλα ήταν τέλεια στον σιδηρόδρομο. Μετά το δυστύχημα οφείλεται μόνο σε ανθρώπινο λάθος. Ο σταθμάρχης φταίει που πάτησε λάθος κουμπί. Όμως, διαβάσαμε, αναλύσαμε, ρωτήσαμε, ακούσαμε, ψάξαμε και μάθαμε ότι δεν είναι έτσι», είπε.

Ο κ. Παπαγγελής απευθύνοντας μήνυμα στον πρωθυπουργό τόνισε ότι διαθέτει όλα τα όπλα και τα μέσα για να λάμψει η αλήθεια, να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι: «Δεν έχετε τη δύναμη να φέρετε τα παιδιά μας πίσω. Αυτήν την έχει μόνο ο Θεός κι εσείς δεν είστε. Τιμωρήστε τους όμως. Οπλίστε την δικαιοσύνη. Τιμωρήστε και τους συνεργάτες σας – αν φταίνε. Φέρτε τους καλύτερους του κόσμου για τους σιδηροδρόμους. Ο ελληνικός λαός πληρώνει. Για να είναι η συνείδησή σας καθαρή. Μήπως και δεν κλάψουν ξανά για τον ίδιο λόγο μανάδες, πατεράδες και αδέρφια. Και μήπως και ησυχάσουν οι αθώες ψυχούλες όσων δολοφονήθηκαν για χάρη του κέρδους. Ζητάω στο όνομα των αδικοχαμένων ανθρώπων μας μια ανοιχτή διάσκεψη αλήθειας μεταξύ του πρωθυπουργού και των δικαστών να ακούσουμε ζωντανά τις απόψεις όλων. Να μάθουμε τι πάει λάθος. Είναι υποχρέωσή σας».

«Πετάχτηκε η τέφρα των παιδιών μας»

«Το έγκλημα των Τεμπών οφείλεται στην κρατική αμέλεια, αδιαφορία και διαφθορά και όχι στο ανθρώπινο λάθος του σταθμάρχη και δεν αφορά μόνο τους 57 νεκρούς και τους 180 τραυματίες. Αφορά όλους τους Έλληνες. Δοκιμάζει το κράτος δικαίου και την ίδια τη δημοκρατία», είπε η μητέρα του αδικοχαμένου Γιώργου Παπάζογλου, Δέσποινα Γκανίδου.

«Λίγες μέρες μετά κι ενώ ακόμα η Εριέττα αγνοείται αρχίζει η απομάκρυνση χώματος σε βάθος ενός μέτρου. Κάποια από τα φορτία μεταφέρθηκαν στο Κουλούρι, τα υπόλοιπα σε άγνωστο προορισμό. Περιείχαν και στάχτες τριάντα θυμάτων, των δικών μας νεκρών. Η τέφρα τους πετάχτηκε, ύψιστη ύβρις και ασέβεια στα θύματα».

Τόνισε δε ότι το μέγεθος της σπουδής και της βιασύνης να αλλοιωθεί ο χώρος φαίνεται και από το γεγονός ότι πληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ για τον σκοπό αυτό ποσό άνω των 650.000 ευρώ, τριπλάσιο απ΄αυτό που απαιτούσε η επισκευή της τηλεδιοίκησης στη Λάρισα που παρέμενε εκτός λειτουργίας μετά τη φωτιά του 2019.

«Έγινε ανελέητος πόλεμος στους συγγενείς, μας ζητούσαν να μην μιλάμε»

«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε όχι μόνο γι΄αυτούς που χάσαμε, αλλά και γι΄αυτούς που βρήκαμε. Μπορεί να χάσαμε τον αδερφό μας, αλλά βρήκαμε άλλα αδέρφια που κατάφεραν να σωθούν», είπε ο Βαγγέλης Βλάχος, αδερφός του Βάιου, ενός ακόμα θύματος της τραγωδίας.

Ο ίδιος δεν έκρυψε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα αντί να βρουν στήριξη, «έγινε ένας ανελέητος πόλεμος με απίστευτες επιθέσεις στο πρόσωπο των συγγενών χωρίς κανένα σεβασμό. Μας ζητούσαν να μη μιλάμε, να είμαστε βουβοί από τους υπουργούς μέχρι την Εκκλησία. Εμείς δε θα σταματήσουμε να μιλάμε μέχρι να μάθουμε την αλήθεια. Βουβοί θα είμαστε μόνο στις 28 του μήνα που στο σημείο μηδέν των Τεμπών θα αφιερώσουμε το χρόνο στους ανθρώπους μας που χάθηκαν. Εκείνη την ημέρα θέλουμε να μιλήσετε εσείς για μας».

Σοβαρές παραλείψεις στην έρευνα

Ο νομικός σύμβουλος των πληγέντων του δυστυχήματος, Γιώργος Ηλιόπουλος, μίλησε στο OPEN για τις σοβαρές παραλείψεις στην έρευνα για το δυστύχημα στα Τέμπη, κάτι που προκάλεσε την παρέμβαση του Αρείου Πάγου μετά από τις καταγγελίες των συγγενών.

Ο γιος του ήταν μέσα στο τέταρτο βαγόνι της μοιραίας αμαξοστοιχίας και μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει το σοκ.

Ο κ. Ηλιόπουλος ανέλυσε όλα όσα προκαλούν ερωτηματικά: «7 μήνες μετά βρέθηκαν λείψανα μικρού ή μεγάλου μεγέθους αρκετά χιλιόμετρα μακρά από το χώρο της σύγκρουσης, χωρίς στη δικογραφία να υπάρχει το παραμικρό στοιχείο για το ποιος αποφάσισε και ποιοι συμμετείχαν αυτό. Επιπλέον, δεν πρόλαβαν οι εμπειρογνώμονες να κρίνουν το φαινόμενο της πυρόσφαιρας που δημιουργήθηκε από την έκρηξη αλλά και τη ραγδαία εξέλιξη της φωτιάς γιατί ορίστηκαν στην έρευνα μόνο μηχανολόγοι, ενώ έπρεπε να έχουν οριστεί χημικοί μηχανικοί για να. Ενώ έκπληξη προκαλεί ότι δεν τους τέθηκε ούτε ερώτημα για τη φωτιά αυτή».

«Δεν έγιναν βιοχημικές εξετάσεις στα άτομα που βρέθηκαν καμμένα»

Στη συνέχεια αναφέρει ότι «υπήρχαν άτομα που καήκαν ζωντανά» αλλά δεν έγιναν βιοχημικές εξετάσεις στα άτομα που βρέθηκαν καμμένα. Δεν έχει διευκρινιστεί η καύσιμη ύλη, η οποία προκάλεσε την αρχική ανάφλεξη και συνέβαλε στην εξέλιξης της φωτιάς αλλά σύμφωνα με το πόρισμα υπήρχε ξυλόλιο κατά 95%. «Ήταν καθαρό ξυλόλιο» αναφέρει ο κ. Ηλιόπουλος.

Επιπλέον, η περιοχή του δυστυχήματος μπαζώθηκε και τρία βαγόνια από το εμπορικό μεταφέρθηκαν σε άλλο χώρο. «Το υλικό έπεσε και στα πρανή. Εκεί που θα μπορούσαν να υπήρχαν ίχνη για τα αίτια του δυστυχήματος και αφαιρέθηκε το έδαφος και καλύφτηκε από άλλα υλικά» σημείωσε.

Επίσης, εξαφανίστηκε το υλικό από τις κάμερες το οποίο είχε καταγράφει τη διαδρομή του εμπορικού τρένου «δεν διασώθηκε το υλικό γιατί καταγράφηκε πάνω σε αυτό κάτι άλλο ενώ είχε διαπραχθεί έγκλημα».

Διαβάστε ακόμη:

Τέμπη – Νίκος Ζήσης: «Αν ήταν στον χέρι μου, θα προτιμούσα να έχω “φύγει” εγώ αντί για τη σύζυγό μου»

Τέμπη: Συγκλόνισε η μάνα στην εξεταστική για την τραγωδία – «Ξέρετε τι είναι να παρακαλάς να βρεις το παιδί σου τραυματισμένο;»

Τέμπη: Νέα συνταρακτικά βίντεο – ντοκουμέντα από τη φονική τραγωδία