Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ναι» σε γάμο και τεκνοθεσία «όχι» σε παρένθετη μητέρα
Τηλεόραση

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ναι» σε γάμο και τεκνοθεσία «όχι» σε παρένθετη μητέρα

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ναι» σε γάμο και τεκνοθεσία «όχι» σε παρένθετη μητέρα

«Δεν θα γίνουμε εργαστήρι πειραμάτων»

Στην πρώτη του συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης για το 2024 ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε στην ΕΡΤ και αναφέρθηκε στην κυβερνητική ατζέντα για το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία.

«Αυτό είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει πολύ την ελληνική κοινωνία, αφορά όμως κάποιους συμπολίτες μας πάρα πολύ. Και βέβαια στην ιεράρχηση των θεμάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία σίγουρα δεν είναι το πρώτο θέμα».

«Το πρώτο που θα νομοθετήσουμε είναι την ισότητα στο γάμο»

«Το πρώτο που θα νομοθετήσουμε είναι την ισότητα στο γάμο, δηλαδή την απαλοιφή οποιασδήποτε διάκρισης ανάλογα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό στο ζήτημα της σύναψης μίας σχέσης γάμου, που ουσιαστικά είναι το επιστέγασμα την αγάπης αλλά ταυτόχρονα και νομικό συμβόλαιο με δικαιώματα και υποχρεώσεις»

«Οι κοινωνίες προχωρούν»

«Ο γάμος είναι από τη φύση του θα έλεγα ένας συντηρητικός θεσμός, ενέχει μια έννοια σταθερότητας και μονιμότητας. Αυτό που προτίθεμαι να φέρω προς ψήφιση δεν είναι κάτι επαναστατικά διαφορετικό από αυτό που ισχύει ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε 20 χώρες στην Ευρώπη που ήδη έχει νομοθετηθεί η ισότητα στο γάμο, 15 στην Ε.Ε. δεν πάμε να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα, ούτε να κάνουμε κάτι το οποίο ξεφεύγει από αυτό που συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Για τις αντιδράσεις από την Εκκλησία ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «σέβομαι απόλυτα όλες τις απόψεις, σέβομαι και την άποψη της εκκλησίας, ήταν απέναντι στην πολιτικό γάμο απέναντι στην καύση των νεκρών η πολιτεία προφανώς και θα ακούσουμε τις απόψεις της εκκλησίας, θα σεβαστούμε τη διαφορετική άποψη αλλά νομοθετεί η πολιτεία».

Όσον αφορά την τεκνοθεσία αναγνώρισε ότι υπάρχουν ενδοιασμοί από την κοινωνία στο θέμα των παιδιών ωστόσο αυτό που πρέπει να έχει σημασία είναι η ευζωία τους την οποία και ο νομοθέτης οφείλει να προστατέψει.

«Το θέμα των παιδιών είναι το πιο ευαίσθητο, οι πιο πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν αντίρρηση στο γάμο. Έχουν επιφύλαξη για τα παιδιά. Τι πρέπει να γίνει με τα παιδιά; Παιδιά υπάρχουν και κανείς δεν αμφισβητεί μια πραγματικότητα ότι δεν θα εξαφανιστούν αυτά τα παιδιά, αλλά δεν έχουν ίσα δικαιώματα”.
Έφερε ως παράδειγμα το εξής: «Μια μητέρα η οποία συζεί με την σύντροφο της έχει καρκίνο και μπορεί να πεθάνει. Αν συμβεί αυτό η σύντροφός της δεν έχει κανένα δικαίωμα απέναντι στο παιδί, θα πάει σε ίδρυμα».

«Κοιτάω στα μάτια αυτούς που μπορεί να έχουν επιφύλαξη. Εξυπηρετούμε τα δικαιώματα των παιδιών με το να μην ρυθμίσουμε τα λίγα παιδιά που αφορά; Πότε υπάρχει περισσότερο ή λιγότερο μπούλινγκ όταν γίνονται στα κρυφά ή όταν μιλάμε ανοιχτά για τα ζητήματα αυτά;».

«Εμείς δεν θα πειράξουμε καθόλου το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αυτή η έννοια γυναικών που μετατρέπονται σε μηχανές παραγωγής παιδιών κατά παραγγελία – όπως είπε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης αυτό δεν πρόκειται να γίνει – σημαντική διαφορά από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα γίνουμε εργαστήρι πειραμάτων στην Ελλάδα δεν θα πειραματιστούμε με τις πιο προχωρημένες ιδέες στα θέματα δικαιωμάτων πχ ένας άνδρας μόνος του να μπορεί με παρένθετη μητέρα να κάνει παιδί, αυτό δεν θα γίνει».

Διαβάστε επίσης

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έστειλε συγχαρητήρια στον Γιώργο Λάνθιμο για τη Χρυσή Σφαίρα που απέσπασε