Σταύρος Θεοδωράκης: «Κοιμάμαι με τους ήρωές μου – Όταν κάνεις εκπομπή για αυτούς τους ανθρώπους, πρέπει να τιμάς την αλήθεια τους»
Νέα

Σταύρος Θεοδωράκης: «Κοιμάμαι με τους ήρωές μου – Όταν κάνεις εκπομπή για αυτούς τους ανθρώπους, πρέπει να τιμάς την αλήθεια τους»

Σταύρος Θεοδωράκης: «Κοιμάμαι με τους ήρωές μου – Όταν κάνεις εκπομπή για αυτούς τους ανθρώπους, πρέπει να τιμάς την αλήθεια τους»

Ο δημοσιογράφος μιλά για τον τρόπο προσέγγισης των «Πρωταγωνιστών»

Ο Σταύρος Θεοδωράκης βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Καλύτερα δε γίνεται» και μίλησαν για τους «Πρωταγωνιστές» και τον τρόπο προσέγγισής του.

Ο δημοσιογράφος αναφέρεται στις έρευνες που κάνει για την κάθε περίπτωση και την ερχόμενη Πέμπτη θα ασχοληθεί με τις κακοποιήσεις των παιδιών.

«Για να είναι πρωταγωνιστής κάποιος στη ζωή του πρέπει να του αρέσει να αλληθωρίσει και όχι να γλιστράει. Μία ανηφόρα είναι η ζωή και η δημοσιογραφία και την αντιμετωπίζουμε με αγάπη.

Προτιμώ την απλότητα από την εξυπνάδα για αυτό θέλω να πηγαίνω στο μέρος τους, να ζω λίγα λεπτά από τη ζωή τους. Το περιβάλλον πάντα μαρτυρά κάτι για τους πρωταγωνιστές.

Δεν θέλω να τους βάφω, να τους χτενίζω και να είμαι σε στούντιο.

Στην αρχή η εμπιστοσύνη ήταν δύσκολη αλλά πλέον όλοι δέχονται. Κατά κανόνα δεν μου αρνούνται, και υπάρχει τόσος θησαυρός που δεν νιώθω ότι μου έχουν αρνηθεί.

Ερευνώ κάποια θέματα και βγαίνουν λίγα στον αέρα.

Τώρα κάνω μία έρευνα για αυτά που ζούμε, για τις κακοποιήσεις των παιδιών. Μίλησα σχεδόν με όσους ήθελα».

Μεταξύ άλλων, η εκπομπή παρουσίασε αποσπάσματα από τις εκπομπές του, που αφορούν διαφορετικά θέματα, όπως η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, η φωτιά στη Μαρφίν, οι φυλακές Αυλώνας.

«Για μένα δεν υπάρχει αντικειμενικότητα. Αυτό που πρέπει να κάνει ένας δημοσιογράφος, πρέπει να δίνει πολλές πλευρές για το θέμα που ερευνά.

Ο δημοσιογράφος πρέπει να είναι ειλικρινής και να αναδεικνύει όλες τις πλευρές.

Η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και η φωτιά στη Μαρφίν, είναι δύο μεγάλες πληγές που έφεραν μικρούς εμφύλιους στη χώρα μας και την πόλη μας.

Όταν πήγα στις φυλακές του Αυλώνα, υπάρχουν κανόνες όταν μπαίνω. Δεν θέλω να συνοδεύομαι από τους φύλακές του, με άδειας. Υπό έναν όρο, να τους προσεγγίσω και η κάμερα ανοίγει όταν θέλουν να μιλήσουν.

Σε κάθε περίπτωση είμαι εγώ και αυτοί, χωρίς να υπάρχουν σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Οι καθαροί όροι είναι αυτοί που σε διευκολύνουν να σου δείξουν εμπιστοσύνη. Οι εκπομπές τότε έγιναν σε μία περίοδο που υπήρχε πολύ βιτρίνα στη δημοσιογραφία.

Κοιμάμαι με τους ήρωές μου. Όταν ο ήρωάς σου είναι ο Παύλος Φύσσας, μένεις ξάγρυπνος.

Ο Φύσσας ήταν ένας ανυπότακτος τύπος, ωραίος τύπος, μουσικός που φώναζε πώς όλες τις πλευρές που τον σκότωσαν οι Χρυσαυγίτες.

Όταν κάνεις εκπομπές για αυτούς τους ανθρώπους, πρέπει να τιμάς την αλήθεια τους. Αυτό που πραγματικά ήταν χωρίς ωραιοποιήσεις, χωρίς απλουστεύεις, χωρίς συνθήματα.

Ήταν νωπό ακόμα το αίμα του τότε και ζήσαμε συγκλονιστικές στιγμές με την ηρωίδα μάνα του».