Η Χριστίνα Μαξούρη στο Znews: «Η Στεφανία κουβαλάει έναν υποβόσκοντα έρωτα για τον Προβιό»
Συνεντεύξεις

Η Χριστίνα Μαξούρη στο Znews: «Η Στεφανία κουβαλάει έναν υποβόσκοντα έρωτα για τον Προβιό»

Η Χριστίνα Μαξούρη στο Znews: «Η Στεφανία κουβαλάει έναν υποβόσκοντα έρωτα για τον Προβιό»

Η Στεφανία του Προξενιού μίλησε στο Znews και μας αποκάλυψε πολλά για όσα θα δούμε στη συνέχεια της σειράς του Alpha

Η Χριστίνα Μαξούρη είναι σίγουρα ένα πρόσωπο που θα συζητάμε και τις επόμενες σεζόν. Για πρώτη φορά εμφανίζεται στην τηλεόραση έχοντας διανύσει μια σπουδαία θεατρική πορεία.

Διάλεξε να το κάνει στο Προξενιό της Ιουλίας και μάλιστα στον ρόλο της Στεφανίας, της παραμορφωμένης παραδουλεύτρας των Προβιών που όμως μοιάζει να κρατά στα χέρια της όλα τα μυστικά τους.

Την περασμένη θεατρική σεζόν την είδαμε στην παράσταση Τα τραγούδια της Σωτηρίας, έχοντας κάνει μια απαιτητική διερεύνηση πάνω στη ζωή της μεγάλης Μπέλλου.

Πρόκειται για μία μουσική παράσταση, όπως μας είπε, «της οποίας ο άξονας είναι τα τραγούδια της Μπέλλου και ιστορίες από την ζωή της, τις οποίες μοιράζομαι με τον κόσμο, εν είδει εξιστόρησης, και όχι μονολόγου». Σε αυτήν, εκτός από την ερμηνεία των κομματιών είχε και την καλλιτεχνική επιμέλεια, μαζί με τον Δημήτρη Χαλιώτη.

Φέτος θα την απολαύσουμε και στον κινηματογράφο, στη μεταφορά της Φόνισσας του Παπαδιαμάντη με πρωταγωνίστρια την Καριοφυλλιά Καραμπέτη.

Μοιράζει την καλλιτεχνική της ζωή ανάμεσα στο τραγούδι και την υποκριτική που τα «παντρεύει» με μεγάλη επιτυχία και όπως φαίνεται με εξαιρετική τέχνη και στα δύο.

Μιλήσαμε μαζί της για τη συμμετοχή της στη σειρά, μας αποκάλυψε πολλά για όσα έρχονται!

Η Στεφανία και η σχέση της με την οικογένεια των Προβιών

Είναι η πρώτη σας τηλεοπτική εμφάνιση -εξ όσων γνωρίζω- στο Προξενιό. Τι σας έκανε να πείτε «ναι» στην τηλεόραση και ειδικά στον ρόλο της Στεφανίας;

Πρώτα απ’ όλα, το γεγονός ότι θα υπέγραφαν το σενάριο και τη σκηνοθεσία, ο Νίκος Απειρανθίτης και ο Νίκος Κρητικός αντίστοιχα που γνωρίζοντας προηγούμενη από κοινού δουλειά τους, ένιωσα ενστικτωδώς, μεγάλη εμπιστοσύνη και λαχτάρα. Ύστερα ο ρόλος της Στεφανίας, ήταν ένα βασικό κίνητρο, γιατί σπάνια δίνεται η ευκαιρία, είτε στο θέατρο, είτε στην τηλεόραση να αναλάβει κανείς ρόλους με δυσμορφία και αναπηρία. Κι έπειτα το κανάλι του Alpha στο οποίο προβάλλεται Το Προξενιό της Ιουλίας, το οποίο και παλιότερα, αλλά ιδίως τα τελευταία χρόνια, κάνει σοβαρότατη δουλειά, πάνω στο κομμάτι της μυθοπλασίας.

 Ήταν πρόκληση για εσάς να υποδυθείτε μια ηρωίδα όχι μόνο μιας άλλης εποχής αλλά και παραμορφωμένης;

Ασφαλώς. Είναι ευρύ το πεδίο της εξερεύνησης και της φαντασίας να προσπαθήσει κανείς να μπει στη θέση μιας γυναίκας που γεννήθηκε στην ελληνική επαρχία του ’20 και παρέμεινε εκεί, μεγαλώνοντας άκρως περιορισμένη, κουβαλώντας πάνω της και μέσα της το σωματικό και ψυχικό της τραύμα.

Τι απαιτήσεις έχει από εσάς ο ρόλος της Στεφανίας;

Να κουβαλώ οτιδήποτε την ορίζει από το παρελθόν και το παρόν της, χωρίς να το δείχνω. Και να παραμένω κάθε δευτερόλεπτο των γυρισμάτων, απόλυτα πιστή στη σωματική παραμόρφωση και κινητική δυσκολία που έχει συμφωνηθεί ότι την χαρακτηρίζει.

Θα μας εξηγηθεί στα παρακάτω επεισόδια γιατί είναι έτσι;

Ναι, βέβαια. Αυτό αποτελεί και την αιτία που βρίσκεται «ριζωμένη» στο σπίτι του Προβιού.

Στο βιβλίο από το οποίο είναι εμπνευσμένο η σειρά, η γυναίκα αυτή αποδεικνύεται ότι έχει κομβική σημασία στην εξέλιξη της πλοκής και την κάθαρση των ηρώων. Θα είναι εξίσου κομβικός ο ρόλος της και στη σειρά;

Ασφαλώς. Σχεδόν όλοι οι ήρωες αποκτούν κομβικότερο ρόλο στη σειρά, καθώς μεσολαβεί σεναριακή ανάπτυξη από το μυθιστόρημα, μέχρι το αποτέλεσμα που φτάνει στην οθόνη.

Μέχρι στιγμής έχουμε δει τη Στεφανία να περιβάλλει με ιδιαίτερη στοργή τον βασανισμένο Χρήστο, τον  γιο του Γιωργίκη. Θα μας αποκαλυφθούν μυστικά για αυτή τη σχέση στα επεισόδια που έρχονται;

Αδιαμφισβήτητα. Όπως κάθε μακροχρόνια σχέση, κρύβει συνήθως μυστικά, έτσι κι αυτή μεταξύ Στεφανίας και Χρήστου. Πόσο μάλλον στην περίπτωσή τους που και οι δύο είναι άνθρωποι στερημένοι που ζουν περιορισμένοι κοινωνικά και εξαρτημένοι ο ένας από τον άλλον, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας που κουβαλάει ο καθένας τους.

Πόσο επηρεάζει τον Χρήστο η στοργική σχέση που δείχνει να έχει με τη Στεφανία;

Αρχικά βλέπουμε ότι η Στεφανία είναι ο μόνος άνθρωπος που νοιάζεται και φροντίζει τον Χρήστο. Δείχνει να τον συμπονά και να τον κατανοεί. Όμως, στη συνέχεια θα δούμε ότι αυτή η μονοθεματική αγάπη, μπορεί να καταντήσει ασφυκτική και βλαβερή για τον Χρήστο. Τον ελευθερώνει και τον εγκλωβίζει, ταυτοχρόνως. Προσπαθεί να τον καθησυχάσει και να τον απαλλάξει από τους εφιάλτες του, αλλά την ίδια στιγμή τον συμπιέζει άθελά της και τον οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερο χάος και σκοτάδι. Μην ξεχνάμε ότι έχει στην πλάτη της τη δική της ματαιωμένη ζωή, αλλά και το «χρέος» να πετύχει η ζωή του Χρήστου, γεγονός που φορτίζει την συμπεριφορά της, με κάτι επιτακτικό και πιεστικό.

«Η Στεφανία δεν θα καλοδεχτεί την Ιουλία»

Ποια είναι η σχέση της Στεφανίας με τη Χάδω και τον Γιωργίκη αντίστοιχα;

Εξαρτάται από αυτούς. Αλλά κι εκείνοι από αυτήν, με έναν τρόπο. Έχουν μεγαλώσει μαζί. Είναι σαν μέλος της οικογένειας, αλλά επ’ ουδενί δεν τη λογαριάζουν ως τέτοιο. Τους ξέρει καλά, τους κατανοεί, αλλά και τους ζηλεύει για την καλύτερή τους μοίρα. Τους δένουν μυστικά του παρελθόντος που τα κρατάνε καλά κρυμμένα για χρόνια και που θα μπορούσε να είναι μοχλός πίεσης από την ίδια προς αυτούς. Η σχέση της με τον Γιωργίκη, φαίνεται να είναι πιο ήπια και ομαλή. Αφενός, γιατί κι αυτός δεν ασχολείται πολύ μαζί της, αφετέρου, γιατί η ίδια κουβαλάει έναν υποβόσκοντα έρωτα γι’ αυτόν.

Με τη Χάδω τα πράγματα είναι δυσκολότερα. Όχι μόνο εξαιτίας της άκαμπτης συμπεριφοράς της, αλλά και γιατί έχουν εκ διαμέτρου αντίθετη στάση απέναντι στο πρόβλημα του Χρήστου. Παράλληλα τις ενώνει η συνενοχή ενός εγκλήματος. Επιπλέον, περνούν τόσο χρόνο μαζί μες στο σπίτι, επί σειρά ετών, που τις φθείρει και τις κάνει κατά διαστήματα ευέξαπτες.

Από τα… spoilers μαθαίνουμε ότι η Ιουλία θα δεχτεί το προξενιό του Γιωργίκη. Όπως φαίνεται από τη μέχρι τώρα συμπεριφορά της Χάδως δεν την καλοβλέπει. Η Στεφανία τι στάση θα κρατήσει;

Δεν το γνωρίζουμε ακόμα, γιατί έχουμε στα χέρια μας τα επεισόδια μέχρι λίγο πριν τον ερχομό της Ιουλίας στο σπίτι. Αλλά είναι βέβαιο, ότι οι ισορροπίες θα διαταραχθούν, καθώς θα μπει ένα νέο πανέμορφο κορίτσι στο σπίτι, καταλαμβάνοντας μάλιστα υψηλή θέση στην ιεραρχία των μελών, ως σύζυγος του Γιωργίκη Προβιού. Ένας ολοκάθαρος, φρέσκος αέρας σε ένα σχεδόν κλειστοφοβικό σπίτι που δεν ‘αερίζεται’ εδώ και χρόνια και θα τραβήξει την προσοχή και το ενδιαφέρον όχι μόνο του Γιωργίκη, αλλά και του Χρήστου. Πιστεύω πως η Στεφανία που μονοπωλεί ως τότε τον χρόνο, το ενδιαφέρον, την εμπιστοσύνη και την αγάπη του Χρήστου, δεν θα καλοδεχτεί τον ερχομό της.

Έχουμε ήδη ακούσει διά στόματος Στεφανίας ότι στερήθηκε τη ζωή και τις χαρές της εξαιτίας της παραμόρφωσής της. Αν η Στεφανία ήταν ηρωίδα του σήμερα πώς πιστεύετε ότι θα ήταν τα πράγματα για εκείνην; Έχουν αλλάξει οι νοοτροπίες στις μέρες μας ώστε να είμαστε (θα χρησιμοποιήσω έναν όρο της “μόδας”) ουσιαστικά συμπεριληπτικοί;

Καταρχάς, αν η Στεφανία ήταν ηρωίδα του σήμερα, το πιθανότερο είναι ότι θα είχε θεραπευτεί. Ή τουλάχιστον θα είχαν προσπαθήσει να τη θεραπεύσουν. Ναι, έχουν αλλάξει οι νοοτροπίες στις μέρες μας, ως έναν βαθμό και πρώτα απ’ όλα, άνθρωποι με μικρές ή μεγάλες ιδιαιτερότητες που κάτι στερούνται εκ γενετής, είτε στερήθηκαν στη συνέχεια από ατύχημα, δεν παραμένουν κεκλεισμένων των θυρών, επειδή το οικογενειακό τους περιβάλλον ντρέπεται γι’ αυτούς και ζουν φανερά, ως ένα κομμάτι της κοινωνίας όπως ο καθένας μας. Τώρα το πώς ζουν και τι προβλήματα αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, και δεν εννοώ εντός του σπιτιού τους, είναι ένα μεγάλο άλυτο ζήτημα που δυστυχώς φαίνεται πως θα πάρει καιρό να επιλυθεί.

Αν και βρισκόμαστε ακόμα στα πρώτα επεισόδια του Προξενιού, παίρνετε feedback από τον κόσμο για τη Στεφανία; Πώς την αντιμετωπίζουν;

Για να είμαι ειλικρινής, το feedback για την ώρα, είναι από πολύ κοντινούς μου ανθρώπους. Την αντιμετωπίζουν θετικά, για την ώρα. Με συμπάθεια.

Έχετε κοινά στοιχεία με τη Στεφανία;

Σίγουρα το κομμάτι της αφοσίωσης σε ανθρώπους ή καταστάσεις, είναι κοινό. Και το στοιχείο της εχεμύθειας.

Υπάρχει κάποιο τραγούδι που να περιγράφει τη ζωή της Στεφανίας και να σας έρχεται στο μυαλό;

Κάποιοι στίχοι του Κώστα Βίρβου από «Το καράβι». Ο καθένας άνθρωπος μοιάζει με καράβι που θαλασσοδέρνεται βράδυ και πρωί / Στη μεγάλη θάλασσα που ζωή τη λέμε, μας χτυπούν τα βάσανα με απανθρωπιά. Στη μεγάλη θάλασσα, κάθε μέρα κλαίμε κι όμως υπομένουμε, μα ως πότε πια’

Μεγάλο μέρος της διάδρασης μιας τηλεοπτικής σειράς με το κοινό της λαμβάνει χώρα στο Twitter την ώρα της προβολής και μετά. Μπαίνετε στον πειρασμό να διαβάσετε σχόλια;

Όχι. Προς το παρόν, αντιστέκομαι.

«Τραγούδι και υποκριτική είναι αναπόσπαστα κομμάτια μου»

Ένας ρόλος όπως αυτός της Μπέλλου, δημιουργεί «ειδικό βάρος» σε έναν ηθοποιό για τους μελλοντικούς του ρόλους; Αντιμετωπίσατε τέτοιο «πρόβλημα» και πώς το ξεπεράσατε;

Το κεφάλαιο Μπέλλου ενώ καταλαμβάνει βασικό μέρος της ζωής μου, τα τελευταία 2μιση χρόνια, δεν φέρει τέτοιου είδους πρόβλημα. Αφενός γιατί η συνθήκη της συγκεκριμένης παράστασης, δεν απαιτούσε να την υποδυθώ, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, αφετέρου γιατί τα τραγούδια της έχουν από μόνα τους ένα ανεξίτηλο ειδικό βάρος που δεν χωρούσε να τους προσθέσω εγώ κι άλλο. Οπότε το μόνο που είχα να κάνω, ήταν να προσπαθήσω να τα πω, καθαρά και ατόφια, χωρίς να τα φορτώσω με το δικό μου ύφος ή ερμηνεία. Αλλά για να είμαι ειλικρινής και να αντιμετώπιζα τέτοιο «πρόβλημα», στην περίπτωση της Μπέλλου, δεν θα ήθελα να το ξεπεράσω τόσο εύκολα. Θέλω να πιστεύω και εύχομαι να με απασχολήσει για πολύ καιρό ακόμα.

Σας έχει δημιουργηθεί το δίλημμα -καθαρά επαγγελματικά- τραγούδι ή υποκριτική; Ή προτιμάτε το… «πάντρεμα»;

Προτιμώ – και με προτιμά – το πάντρεμα. Είναι και τα δύο, αναπόσπαστα κομμάτια του εαυτού μου.

Αναλαμβάνετε «σκληρούς» ρόλους,  Μπέλλου, Στεφανία, η Ρηνιώ στη Φόνισσα. Πώς αποφορτίζεστε από τα δικά τους «βάσανα»;

Οι παραπάνω γυναίκες που αναφέρετε, όπως και η Χαρά από το Μινόρε, ακόμα και η Ισαβέλλα από τα Ανεμοδαρμένα Ύψη, είναι γυναίκες ενός άλλου κοινωνικού ήθους και μια άλλης εποχής όπου δεν χωρούσε μεμψιμοιρία και ηττοπάθεια. Θέλω να πω, πως καμία από αυτές δεν φαίνεται να στάθηκε πάνω από τα βάσανά της. Αντιθέτως κουβαλούσε με θάρρος, αξιοπρέπεια και γενναιότητα, ότι έφερνε η ζωή, συχνά αποδίδοντάς το σε «θέλημα Θεού» και προχωρούσε παρακάτω. Συνεπώς, αυτά τους τα πάθη, δεν θα έλεγα ότι γράφουν μέσα μου ως βάσανα, αλλά ως ευθύνη να υπερασπιστώ το δίκιο τους που συνήθως είναι χαμένο ή θαμμένο. Και μάλιστα να το κάνω με πολλή όρεξη και αγάπη. Άρα, το αρνητικό πρόσημο ή η δυσκολία που μπορεί να έχουν ως περιεχόμενο, ισοσκελίζονται με κάτι πιο ενεργητικό και θετικό.

Εκτός από τη σειρά αλλά και την ταινία, ετοιμάζετε νέα πράγματα για το άμεσο ή πιο μακρινό μέλλον που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Ευελπιστούμε να επαναληφθούν Τα τραγούδια της Σωτηρίας τη δεύτερη σεζόν, δηλαδή από μέσα Φεβρουαρίου και μετά. Μια μουσική παράσταση που ξεκίνησε την πορεία της πριν 2 χρόνια στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και συνεχίζει ακόμα, ελαφρώς παραλλαγμένη. Εμπνευσμένη από τη Σωτηρία Μπέλλου και αφιερωμένη σε αυτήν, με τραγούδια που σφράγισε με τη φωνή της και ιστορίες και γεγονότα από τη ζωή της που σφράγισαν την ίδια.