Πού χάθηκαν οι gentlemen ή αλλιώς τα “κακώς” εμπεδωμένα στερεότυπα
Ψυχολογία

Πού χάθηκαν οι gentlemen ή αλλιώς τα “κακώς” εμπεδωμένα στερεότυπα

Πού χάθηκαν οι gentlemen ή αλλιώς τα “κακώς” εμπεδωμένα στερεότυπα

Ζούμε στην εποχή της αμφισβήτησης της πατριαρχίας. Τουλάχιστον αυτό είναι το πιο πρόσφατο κύμα από τον λαμπερό κόσμο του Hollywood. Η υπόθεση Γουάινστιν και το κίνημα #MeToo που εκείνη “γέννησε”, έβγαλε στο προσκήνιο καλά εμπεδωμένες ανισότητες ανάμεσα στα δύο φύλα. Ανισότητες που διατρέχουν κάθε κοινωνικό στρώμα, ακόμη και τις πιο αναγνωρισμένες ηθοποιούς του Hollywood. Από την αμοιβή των καλλιτεχνών που κάνει διακρίσεις ανά φύλο – πιο πρόσφατο παράδειγμα η αμοιβή του The Rock – ως την πιο σκοτεινή πλευρά της βιομηχανίας του θεάματος. Εκείνη δηλαδή που θέλει τις γυναίκες να εισέρχονται στη showbiz με ανταλλάγματα στις ορέξεις επιφανών και ισχυρών ανδρών. Ωστόσο, μια απλή, καθημερινή ιστορία που έγινε viral στο διαδίκτυο έρχεται να αποδείξει πως κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις.

Η viral ιστορία στο Reddit

Χρήστης του Reddit δημοσίευσε στην ψηφιακή πλατφόρμα τη συνομιλία με κοπέλα με την οποία προηγουμένως είχε βγει ραντεβού. Σε αυτή, η κυρία τον κατηγορούσε για αγένεια – ως και gay τον χαρακτήρισε – επειδή τόλμησε να μην πληρώσει το γεύμα και το κρασί της στο πρώτο τους ραντεβού. Πριν σκεφτείτε τους καλούς τρόπους και το savoir vivre, καλό είναι να βάλετε στην εξίσωση πως ενώ εκείνος παρήγγειλε κάτι που κόστιζε 17,50€, η συνοδός του φρόντισε να απολαύσει έναν αστακό, συνοδεία πανάκριβου κρασιού. Το σύνολο της παραγγελίας της άγγιζε τα 110€. Επιπλέον, ο άνδρας που δημοσίευσε την ιστορία – καλύπτοντας φυσικά τα στοιχεία της κοπέλας – τόνιζε πως είναι φοιτητής. Ένας φοιτητής που εκτός από τα προς το ζην, πρέπει να εξασφαλίσει και τα δίδακτρα των σπουδών του.

Messenger-Bored-PanbdaΗ στιχομυθία άντρα με τη συνοδό του σε ραντεβού

Στη συνομιλία στο messenger εκείνη αναφέρει πως δεν θέλει να τον ξαναδεί και εξηγεί: “Με ανάγκασες να πληρώσω το φαγητό και το ποτό μου, ενώ εσύ πλήρωσε μόνο τα δικά σου”. Κι ενώ ο άνδρας της απαντά πως εκείνη τον προσκάλεσε για φαγητό, αλλά και ότι η παραγγελία της ήταν ιδιαίτερα ακριβή, εκείνη συνεχίζει: “Οι κύριοι (gentlemen) ΠΑΝΤΑ πληρώνουν το φαγητό μιας κοπέλας, αλλά υποθέτω πως εσύ είσαι gay”.

“Συνήθως πληρώνω και για τη συνοδό μου”

To δίκτυο Boredpanda επικοινώνησε με τον χρήστη που δημοσιοποίησε την ιστορία για περισσότερες λεπτομέρειες. “Συνήθως πληρώνω και για τους δύο, αλλά είμαι φοιτητής και δουλεύω 60 ώρες τη βδομάδα για να πληρώνω το φαγητό μου, βιβλία κτλ. Προφανώς και δεν μπορούσα να πληρώσω 110€ για το φαγητό της” είπε μεταξύ άλλων ο άνδρας. Όπως εξήγησε, της ζήτησε να βγουν ξανά για να απολογηθεί για το πρώτο ραντεβού. Είχε την ελπίδα πως θα μπορούσαν να επισκεφθούν κάποιο πιο οικονομικό μέρος.

Οι χρήστες του Reddit φάνηκε να παίρνουν το μέρος του άνδρα, τονίζοντας πως τον προσκάλεσε για φαγητό μόνο και μόνο για να μην πληρώσει.

Κορόιδο ή gentleman;

Το ερώτημα που γεννάται εύλογα είναι πώς μια γυναίκα, που επιθυμεί – και δικαίως – να αντιμετωπίζεται ως ίση, έχει την ίδια στιγμή την απαίτηση να την μεταχειρίζονται ως “προστατευόμενη” σε ένα ραντεβού. Η ευγενική χειρονομία ενός άνδρα ή για να ακριβολογούμε ενός ανθρώπου, να προσφέρει ένα γεύμα δεν θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη. Ειδάλλως, μοιάζει περίπου αυτονόητο για κάποιους από το ανδρικό φύλο, να κρατούν για τον εαυτό τους τον ρόλο του ισχυρού. Ρόλο που επιστρατεύουν όχι μόνο σε ένα ραντεβού, αλλά και σε άλλες πτυχές της αλληλεπίδρασης με τους γύρω τους.

Ποια είναι η δική σου γνώμη;