Μήπως είστε… «κουκουβάγια»; Το σύνδρομο καθυστερημένης φάσης ύπνου θα μπορούσε να είναι η εξήγηση!
Υγεία & Ευεξία

Μήπως είστε… «κουκουβάγια»; Το σύνδρομο καθυστερημένης φάσης ύπνου θα μπορούσε να είναι η εξήγηση!

Μήπως είστε… «κουκουβάγια»; Το σύνδρομο καθυστερημένης φάσης ύπνου θα μπορούσε να είναι η εξήγηση!

Μια συχνή διαταραχή ύπνου δεν μας αφήνει να τον απολαύσουμε

Την επόμενη φορά που κάποιος θα σας κατηγορήσει ότι είστε… «κουκουβάγια», αναρωτηθείτε αν πάσχετε από το σύνδρομο καθυστερημένης φάσης ύπνου (DSPS).

Το σύνδρομο καθυστερημένης φάσης ύπνου έρχεται συχνά στο φως κατά τη διάρκεια της εφηβείας, αλλά στην πραγματικότητα προκαλείται από μια γενετική μετάλλαξη στο γονίδιο του κιρκάδιου ρολογιού, CRY1. Αυτή η γενετική τάση συνήθως αποκαλύπτεται όταν περνάτε την εφηβεία και συνεχίζεται κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής σας.

Τι είναι το σύνδρομο καθυστερημένης φάσης ύπνου;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σύνδρομο καθυστερημένης φάσης ύπνου είναι η δεύτερη πιο συχνή διαταραχή ύπνου σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, πίσω από γενικά ανεπαρκή ποιότητα ύπνου.

Εμφανίζεται όταν το φυσικό σας πρόγραμμα ύπνου αρχίζει και τελειώνει αργότερα από αυτό που θεωρείται φυσιολογικό.

Σε αντίθεση με την αϋπνία, το σύνδρομο καθυστερημένης φάσης ύπνου χαρακτηρίζεται, από απορρύθμιση του βιολογικού σας ρολογιού με αποτέλεσμα να καθυστερείτε να κοιμηθείτε , ακόμα κι όταν είστε πολύ κουρασμένοι.

Σχετίζεται με την κατάθλιψη;

Το σύνδρομο καθυστερημένης φάσης ύπνου συνδέεται συχνά με προβλήματα ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης.

Εάν το σύνδρομο καθυστερημένης φάσης ύπνου σας οδηγεί σε έλλειψη ύπνου, μπορεί να γίνετε ευερέθιστοι και απρόσεκτοι καθώς και να παρουσιάσετε κατάθλιψη.

Τα άτομα με DSPS έχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο αυτοτραυματισμού ή αυτοκτονικών συμπεριφορών.

Αυτές οι παρενέργειες είναι ένας σημαντικός  λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να προσδιοριστεί και να αντιμετωπιστεί το σύνδρομο καθυστερημένης φάσης ύπνου, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Φέρνοντας τη ρουτίνα ύπνου και αφύπνισής σας σε ευθυγράμμιση με τον υπόλοιπο κόσμο σημαίνει ότι θα είστε σε θέση να κοιμηθείτε περισσότερο, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας.

Το σύνδρομο καθυστερημένης φάσης ύπνου είναι θεραπεύσιμο, αλλά πρέπει να παρακινηθείτε να αλλάξετε τις συνήθειές σας!

Μπορείτε να ξεκινήσετε φτιάχνοντας ένα κατάλληλο πρόγραμμα ύπνου που θα το εφαρμόσετε ή ακολουθώντας κάποιες θεραπείες που είναι πολύ αποτελεσματικές, όπως αυτή της έκθεσης σε έντονο φως, κάθε μέρα για περίπου μισή ώρα.