Το παρκούρ είναι και επίσημα άθλημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής
Υγεία & Ευεξία

Το παρκούρ είναι και επίσημα άθλημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής

Το παρκούρ είναι και επίσημα άθλημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυμναστικής

Μια σημαντική απόφαση έλαβε η Διεθνής Ομοσπονδία Γυμναστικής (FIG), αφού επικύρωσε και επίσημα την ένταξη του παρκούρ στα αθλήματα της Γυμναστικής. Η απόφαση πάρθηκε κατά το 82ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας που διεξάγεται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Η διαδικασία εισόδου του παρκούρ ξεκίνησε από τις αρχές του 2017 και στο Μπακού η ολομέλεια της FIG υπερψήφισε την σχετική πρόταση και την απαιτούμενη αλλαγή του καταστατικού, που τροποποιείται για πρώτη φορά μετά το 1998, όταν στους κόλπους της FIG είχαν ενταχθεί το Τραμπολίνο και η Ακροβατική Γυμναστική.

Από ελληνικής πλευράς παρέστησαν ο πρόεδρος της Ε.Γ.Ο. και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γυμναστικής (UEG), Θανάσης Βασιλειάδης, καθώς και το μέλος της Τεχνικής Επιτροπής Ενόργανης Ανδρών της UEG, Νίκος Προβιάς.

Τι είναι το παρκούρ;

Το παρκούρ, το οποίο αποδίδεται στα ελληνικά ως «πορεία μετ’ εμποδίων», βασίζεται στην υπερπήδηση τεχνητών ή φυσικών εμποδίων, χρησιμοποιώντας διαρκή κίνηση, για την κάλυψη μίας δεδομένης απόστασης.

Παρότι επινοήθηκε ως μία μη-ανταγωνιστική σωματική και πνευματική τέχνη, έχει ήδη αποκτήσει οργανωμένο χαρακτήρα σε αρκετές χώρες, όπως στην Σουηδία, στην Ολλανδία και στο Βέλγιο, όπου καλλιεργείται συστηματικά από τις αντίστοιχες εθνικές ομοσπονδίες γυμναστικής.