Εύα Νάθενα: «Άργησα πολύ να θελήσω να κάνω παιδιά, δεν καταλάβαινα γιατί αλλά…»
Τηλεόραση

Εύα Νάθενα: «Άργησα πολύ να θελήσω να κάνω παιδιά, δεν καταλάβαινα γιατί αλλά…»

Εύα Νάθενα: «Άργησα πολύ να θελήσω να κάνω παιδιά, δεν καταλάβαινα γιατί αλλά…»

Η σκηνοθέτρια της ταινίας, Η Φόνισσα, βρέθηκε καλεσμένη στο Στούντιο 4

Καλεσμένη στην εκπομπή, Στούντιο 4, βρέθηκε η Εύα Νάθενα που σκηνοθετεί την ταινία, Η Φόνισσα, που κυκλοφορεί στους κινηματογράφους.

Ήδη η ταινία έχει κάνει πάταγο, με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη να είναι το κεντρικό πρόσωπο και να αποδίδει πλήρως τον ρόλο της φόνισσας του Παπαδιαμάντη.

«Όταν πήγα στη Θεσσαλονίκη ησύχασα, με το αίσθημα της ευθύνης να το τελειώσω. Είχα πει στον εαυτό μου πολύ τίμια, ότι είτε πάει καλά είτε χάλια, αυτό που έζησα δεν θα μου το προσθέσει και δεν θα μου το αφαιρέσει κανείς. Κατάφερα με αυτή την έρευνα που έκανα χρόνια να λύσω κόμπους προσωπικούς. Το διαγενεακό τραύμα που μιλά η ταινία δεν είναι κάτι που δεν υπάρχει.

Η ιστορία της ταινίας είναι η υποτίμηση που δέχτηκε η γυναίκα για πολλούς αιώνες και σε κάποια εποχή δινόταν σε έναν σύζυγο με μια προίκα. Πωλούνταν αν το πάμε με κυνικούς όρους. Άρα τι αξίζει; Η προίκα δεν της ανήκε, περνούσε στον σύζυγο. Ήταν να περιγράψει την αξία της. Αυτό δια νόμου αφορούσε στην πρώτη θυγατέρα και αν η οικογένεια είχε πολλά χρήματα μπορούσε να προικίσει και τις υπόλοιπες. Και η δεύτερη δεν θα μπορούσε να επιβιώσει και αποφασιζόταν από τη γέννα.

Ο Παπαδιαμάντης μας αφήνει μια παρακαταθήκη που είναι σαν καθρέπτης. Εγώ μεγάλωσα και γεννήθηκα στην Κρήτη. Στα πολύ σκληρά μέρη που δεν υπήρχαν τακτικοί, αστυνομικοί, ίσχυε ο άγραφος νόμος. Το 1973 ακούει η μητέρα μου το σχόλιο “Τι θα γίνει; Θα κάνεις συνέχεια κορίτσια να προικίζει ο τάδε;”. Ήταν έγκυος και οι ορμόνες, το φύτεψε στην καρδιά της κάπως περίεργα. Την ρώτησα στην εφηβεία και μου το φύτεψε άθελά της όπως το είχε βιώσει. Εκείνη την ώρα δεν κατάλαβε, ούτε εγώ. Αν ήμουν αγόρι θα ένιωθα ότι με ευνούχισε. Άργησα πολύ να θελήσω να κάνω παιδιά και δεν καταλάβαινα γιατί ενώ ταυτόχρονα λάτρευα τα παιδιά.

Όταν διάβαζα τη Φόνισσα καταλάβαινα στην ηρωίδα δύο πράγματα που τα είχε και η μητέρα μου, το διαγενεακό τραύμα και το πως μπορεί η προίκα να επηρεάσει έναν άνθρωπο για το εάν έχει αξία ή όχι».

Διαβάστε επίσης

Η Φόνισσα – Εύα Νάθενα: «Δεν φέρθηκα ποτέ σαν γυναίκα μέχρι τη στιγμή…»