Ημέρα της Γενοκτονίας των Ποντίων: Ο Σάκης Τανιμανίδης θυμάται το ταξίδι του στην Παναγία Σουμελά
Ελλάδα

Ημέρα της Γενοκτονίας των Ποντίων: Ο Σάκης Τανιμανίδης θυμάται το ταξίδι του στην Παναγία Σουμελά

Ημέρα της Γενοκτονίας των Ποντίων: Ο Σάκης Τανιμανίδης θυμάται το ταξίδι του στην Παναγία Σουμελά

Οι αναρτήσεις που έκαναν και άλλοι γνωστοί Έλληνες, Πόντιοι και μη

Ημέρα μνήμης η σημερινή για τη Γενοκτονία των Ποντίων που έγινε σαν σήμερα το 1919 και πολλοί ήταν αυτοί που έκαναν αναρτήσεις για να τιμήσουν τη μέρα.

Από τους υπερήφανους για την ποντιακή του καταγωγή, ο Σάκης Τανιμανίδης έκανε μία ανάρτηση με φωτογραφία του ίδιου και του πατέρα του, Στέφανου από το ταξίδι που είχαν κάνει στον “ομφαλό” του Ποντιακού Ελληνισμού, την Παναγία Σουμελά.

“Σήμερα, 19 Μαΐου, θυμήθηκα και πάλι το ταξίδι μου στην Παναγία Σουμελά, με τον πατέρα μου πριν λίγα χρόνια…ίσως το πιο ωραίο μου ταξίδι από όλα!” έγραψε.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Σήμερα, 19 Μαίου, θυμήθηκα και πάλι το ταξίδι μου στην Παναγία Σουμελά, με τον πατέρα μου πριν λίγα χρόνια…ίσως το πιο ωραίο μου ταξίδι από όλα! ✌️ @tanimanidiis_stefanos #temeteron #pontos #peace

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sakis Tanimanidis (@sakiswp) στις

Μακροσκελής και η ανάρτηση του Γιώργου Τσαλίκη που έκανε ένα μίνι ιστορικό μάθημα στους followers του για τη σημαντική αυτή ιστορική επέτειο.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου 🌺 Αναφέρεται ευρέως στις σφαγές και τους εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων και των εθνικιστών του Κεμάλ κατά την περίοδο 1914-1923. Τα γεγονότα αυτά κατέληξαν στην εξαφάνιση του ελληνικών κοινοτήτων από την περιοχή όπου διαβιούσαν επί τρεις χιλιετίες Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για αυτές τις πράξεις των Νεότουρκων ήταν η εκτόπιση ,η εξάντληση από έκθεση σε κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, οι πορείες θανάτου στην έρημο και συχνότατα οι εν ψυχρώ δολοφονίες ή εκτελέσεις. Ο αριθμός των θυμάτων σύμφωνα με τις περισσότερες Ελληνικές, αλλά και κάποιες ξένες, πηγές υπολογίζεται σε πάνω από 300.000 (το Κεντρικό Συμβούλιο Ποντίων στη Μαύρη Βίβλο του κάνει αναφορά σε 353.000 θύματα Υπάρχουν ωστόσο και άλλες μεμονωμένες πηγές που κατεβάζουν τα θύματα σε περίπου 100 ως 150 χιλιάδες άτομα . Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ)[13] και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα. Σημερα λοιπόν θυμόμαστε , και οι μικρότεροι μαθαινουνε … Δε ξεχνάμε ΠΟΤΕ 💪 #pontos #imera_mnimis

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tsalikis (@tsalikisgiorgos) στις

Ο ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης έδωσε την πολιτική διάσταση του θέματος τονίζοντας ότι η αναγνώριση της Γενοκτονίας διεθνώς θα έχει έναν πολύ σημαντικό αντίκτυπο.

Όσο για τον Λευτέρη Πανταζή, οι αναρτήσεις του για τον Πόντο είναι πάντα συναισθηματικά φορτισμένες έχοντας ισχυρές ποντιακές ρίζες.

Αναρτήσεις όμως έκαναν τα πολιτικά πρόσωπα, με προεξάρχουσα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου που ζητά την αναγνώριση της Γενοκτονίας ως μέσο διαφύλαξης της μνήμης των θυμάτων αλλά και για να αποτραπούν παρόμοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο μέλλον.

https://www.facebook.com/KateSakellaropoulou/posts/142787234010918

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανάρτηση του πρωθυπουργού:

https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/posts/10157464982352725