«Ενεργειακά βαμπίρ»: Πώς θα καταλάβετε ποιοι άνθρωποι σάς… «ρουφούν» όλη την ενέργεια;
Ψυχολογία

«Ενεργειακά βαμπίρ»: Πώς θα καταλάβετε ποιοι άνθρωποι σάς… «ρουφούν» όλη την ενέργεια;

«Ενεργειακά βαμπίρ»: Πώς θα καταλάβετε ποιοι άνθρωποι σάς… «ρουφούν» όλη την ενέργεια;

Ένα τοξικό είδος ανθρώπου που δεν πρέπει να έχετε κοντά σας;

Έχετε ακούσει ποτέ τον όρο «ενεργειακά βαμπίρ»; Και όμως υπάρχει και μπορεί κυριολεκτικά να είναι οποιοσδήποτε γύρω σας, ακόμα κι αν είναι μέλος της οικογένειας ή στενός φίλος.

Όπως μπορείτε να αντιληφθείτε και από τη λέξη, οι άνθρωποι αυτοί «ρουφούν» όχι το αίμα σας αλλά την ενέργειά σας και αυτό μπορεί να είναι ένας λόγος που αισθάνεστε καταβεβλημένοι και εξουθενωμένοι.

Η συνεχής αποστράγγιση ενέργειας μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική σωματική και συναισθηματική δυσφορία.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι γύρω σας. Μπορεί να είναι ο δεσμός σας, ένας γονιός, ένας φίλος ή και το αφεντικό σας.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, τι χαρακτηριστικά έχουν αλλά και πώς να τους απομακρύνετε.

#1 Είναι πάντα το επίκεντρο του δράματος!

Τα ενεργειακά βαμπίρ είναι αυτό που λέμε drama queens. Είναι πάντα το επίκεντρο μιας καταστροφής και ενός δράματος ακόμα και στη χαρά.

Ωστόσο, όταν σας πιάσουν στα χέρια τους,  ρίχνουν το δράμα πάνω σας ελπίζοντας ότι θα το απορροφήσετε και θα διορθώσετε εσείς τα λάθη τους.

Τι να κάνετε:

Αποφύγετε το δράμα προκρίνοντας την κούρασή σας ή το δικό σας δράμα!

Πιθανότατα θα σας αφήσουν ήσυχους και θα πάνε σε άλλη πηγή επειδή χρειάζονται κάποιον που έχει ενέργεια για να τρυγήσουν!

#2 Σας ασκούν έντονη κριτική υποτιμώντας σας

Τα ενεργειακά βαμπίρ είναι συνήθως ανασφαλή άτομα και θα προσπαθήσουν να βρουν μια τακτική για να σας επικρίνουν και να σας κάνουν να νιώσετε εσείς ανασφαλείς για να νιώσουν πιο καλά.

Έτσι αισθάνεστε μόνιμα  ότι οφείλετε κάτι σε αυτά τα άτομα, ειδικά την προσοχή σας.

#3 Χρησιμοποιούν τελεσίγραφα

Το κλειδί είναι ότι ξέρουν ότι η ντροπή είναι ένα ισχυρό όπλο, ειδικά ενάντια σε ανθρώπους που νοιάζονται και είναι συμπονετικοί.

Θα βασιστούν στις ενοχές σας και θα πάρουν αυτό που σχεδίαζαν να πάρουν από εσάς.

Το ίδιο ισχύει και για τα τελεσίγραφα, τα χρησιμοποιούν για να τραβήξουν την προσοχή σας και στη συνέχεια να σας εξαναγκάσουν να κάνετε κάτι που πιθανότατα δεν θα κάνατε σε διαφορετική κατάσταση.

#4 Βασίζονται στην καλοσύνη των άλλων

Οι κύριοι στόχοι των ενεργειακών βαμπίρ είναι οι άνθρωποι που είναι συμπονετικοί και επίσης ευαίσθητοι. Αυτοί που έχουν μια ευγενική καρδιά, ακούνε τα προβλήματά τους και έχουν ατελείωτη ενέργεια διαθέσιμη. Θα το χρησιμοποιήσουν εναντίον σας και θα στραγγίσουν τη σπίθα σας.

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι αυτό το άτομο μπορεί να θέλει να περάσει τον περισσότερο χρόνο του μαζί σας, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να μονοπωλήσει τον χρόνο σας για να βγείτε έξω. Επίσης, ξέρουν ότι οι ενοχές σας δεν θα σας αφήσουν να τους απορρίψετε για ένα δείπνο ή ένα ραντεβού για καφέ, οπότε θα σας ρωτούν σχεδόν όλη την ώρα.

Τι να κάνετε:

Βάλτε όρια. Μπορεί να ακούγεται πιο εύκολο από το να το εφαρμόσετε στην πράξη, αλλά είναι σημαντικό να έχετε τομείς στη ζωή σας όπου δεν θα επιτρέψετε να εισέλθουν ενεργειακά βαμπίρ. Ξεκινήστε από μικρά, αποφύγετε να παρευρεθείτε σε κοινωνικές εκδηλώσεις μαζί τους, όπως να πάτε για καφέ ή δείπνο, και στη συνέχεια επεκταθείτε.

#5 Έχουν μονίμως συναισθηματικές ανάγκες

Τα ενεργειακά βαμπίρ είναι άτομα της εξάρτησης και εμπλέκονται σε αυτό το είδος σχέσης. Ωστόσο, δύσκολα μπορούν να αναγνωρίσουν ότι βρίσκονται σε ένα δεσμό ή ότι και οι άλλοι άνθρωποι έχουν ανάγκες.

Χρησιμοποιούν τον δεσμό (τις περισσότερες φορές ρομαντικό) για να βάλουν περισσότερο δράμα στη ζωή τους και να αυξήσουν τις συναισθηματικές τους ανάγκες.

Τι να κάνετε:

Εάν έχετε δεσμό με ενεργειακό βαμπίρ βγάλτε το από τη ζωή σας.

Εάν το ενεργειακό σας βαμπίρ δεν είναι ένα άτομο που μπορείτε απλώς να αποφύγετε (ίσως ένα μέλος της οικογένειας ή το αφεντικό), προσπαθήστε να κόψετε την επαφή όσο το δυνατόν περισσότερο.

Αποφύγετε να τους μιλήσετε απευθείας και αντ`αυτού στείλτε μήνυμα.

#6 Χρησιμοποιούν τον εκφοβισμό

Εκτός από την κριτική, τα ενεργειακά βαμπίρ μπορεί να προσπαθήσουν να σας εκφοβίσουν, ειδικά αν θέλουν να ξεκινήσουν κάποιο συναισθηματικό δράμα. Σε αυτή την περίπτωση, ο φόβος λειτουργεί τέλεια γι’ αυτούς, πράγμα που σημαίνει ότι θα μαζέψουν την ενέργειά σας και θα αυξήσουν τον εγωισμό τους όταν αναστατωθείτε ή φοβηθείτε.

Τι να κάνετε:

Κάντε σαν να μην σας νοιάζει. Μην τους απαντήσετε ό,τι κι αν συμβεί. Επίσης, μην τους διασκεδάζετε. Σύντομα θα χάσουν το ενδιαφέρον τους για εσάς.