Πείτε «αντίο» στο άγχος και το στρες με 9 πολύτιμες τροφές!
Υγεία & Ευεξία

Πείτε «αντίο» στο άγχος και το στρες με 9 πολύτιμες τροφές!

Πείτε «αντίο» στο άγχος και το στρες με 9 πολύτιμες τροφές!

Γιατί η διατροφή παίζει πάντα τον ρόλο της

Το άγχος και το στρες είναι αναπόσπαστο χαρακτηριστικό της σύγχρονης ζωής λόγω των εξαντλητικών ρυθμών στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

Πολλοί για να χαλαρώσουν επιλέγουν στον ελεύθερο χρόνο τους τον διαλογισμό, τη γιόγκα ή άλλους τρόπους εξάσκησης για να αποβάλλουν την ένταση της ημέρας. Αυτό που δεν γνωρίζουν, όμως, πολλοί είναι ότι και η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του άγχους.

Το άγχος εξαντλεί τα αποθέματα βιταμινών Β του σώματος, οπότε η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β μπορεί να βοηθήσει στην αναπλήρωσή τους. Ορισμένες βιταμίνες Β, όπως το Β6 και το φυλλικό οξύ, έχουν επίδραση στη ρύθμιση της γλυκόζης του εγκεφάλου και είναι απαραίτητες για τη σύνθεση νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη, η GABA και η μελατονίνη, η οποία μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και βοηθά στη βελτίωση της ψυχολογικής απόκρισης στο στρες.

Οι παρακάτω 9 τροφές είναι πλούσιες στα παραπάνω θρεπτικά στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε χαμηλά τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό σας.

Λιπαρά ψάρια

Τα ψάρια όπως ο σολομός και το σκουμπρί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε DHA και EPA, τα οποία συμβάλλουν στην προώθηση της υγιούς λειτουργίας του εγκεφάλου.

Σπόροι κολοκύθας

Οι σπόροι κολοκύθας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, βιταμίνες Β και ψευδάργυρο, που όλα συμβάλλουν στην υγεία του εγκεφάλου.

Σπόροι chia

Οι σπόροι Chia είναι κορυφαία φυτική πηγή άλφα-λινολενικού οξέος (ALA) που ανήκει στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Μπορούν επίσης να διατηρήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά και είναι υψηλά σε μαγνήσιο και σελήνιο.

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπών που ενισχύουν τον εγκέφαλο, όπως το φολικό οξύ και το μαγνήσιο. Επιπλέον, περιέχουν βιταμίνες C και E, αντιοξειδωτικών που βοηθούν στην εξουδετέρωση του οξειδωτικού στρες και στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

Πράσινα λαχανικά

Τα χόρτα και τα πράσινα λαχανικά ωφελούν την υγεία του εγκεφάλου σας. Τα χόρτα, όπως το σπανάκι και το λάχανο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και μαγνήσιο.

Κουρκουμάς

Η κουρκουμίνη βοηθά στην αύξηση της σύνθεσης DHA στον εγκέφαλο και το συκώτι, η οποία μπορεί να έχει αγχολυτικά (αντι-άγχος) και ηρεμιστικά αποτελέσματα.

Τσάι matcha

Το πράσινο τσάι, και συγκεκριμένα, το matcha, περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά καθώς και το αμινοξύ, θεανίνη. Η θεανίνη έχει συνδεθεί με την ηρεμία και τη χαλάρωση και μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ορμονών ορμόνης και ντοπαμίνης.

Σπόροι ολικής αλέσεως

Σπόροι ολικής αλέσεως, όπως η βρώμη, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, σελήνιο και βιταμίνες Β.

Γιαούρτι

Εκτός από πηγή βιταμίνη Β6 και βιταμίνη D, το ελληνικό γιαούρτι είναι μια εξαιρετική πηγή προβιοτικών, τα οποία τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια του εντέρου. Έρευνες που έχουν διεξαχθεί δείχνουν ότι τα βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν τα επίπεδα της διάθεσης.